Korzystanie ze strony oznacza zgodę na
wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w regulaminie oraz polityce prywatności.
a
a
a

Wrażliwe zęby

Dłubanie w zębach

Nadwrażliwość zębiny to reakcja bólowa, której pacjent doświadcza na skutek podrażnienia nerwu we wnętrzu zęba. Tego typu reakcję wywołuje najczęściej kontakt odsłoniętej zębiny (warstwy zęba znajdującej się pod szkliwem lub cementem korzeniowym) z zimnymi, gorącymi, słodkimi lub kwaśnymi pokarmami lub napojami, zbyt energiczne szczotkowanie zębów lub dotyk okolicy przyszyjkowej zęba.

Przyczyną nadwrażliwości jest odsłonięcie zębiny, głównie na skutek obniżenia się dziąsła (tzw. nadwrażliwość przyszyjkowa). Może być to spowodowane m.in. nieprawidłowym szczotkowaniem zębów. Do innych przyczyn odsłonięcia zębiny, a tym samym nadwrażliwości, należy starcie bądź uszkodzenie szkliwa zębów z powodu zbyt energicznego szczotkowania lub spożywania nadmiernej ilości kwaśnych pokarmów lub napojów. Otwarte kanaliki zębinowe znajdujące się w zębinie przewodzą wówczas bodźce (np. zimno, ciepło) do zakończeń nerwowych we wnętrzu zęba, wywołując tym samym reakcję bólową.

Istnieje wiele bodźców, które mogą wywołać reakcję bólową. Przede wszystkim są to: zimno, ciepło, słodycz, kwaśne. Ostry, krótki i przenikliwy ból zęba pojawia się najczęściej kiedy spożywany zimne pokarmy lub napoje (lody, zimną wodę, soki, drinki, napoje gazowane), wdychamy mroźne powietrze, pijemy gorącą kawę lub herbatę. Reakcja bólowa wrażliwych zębów może pojawić się także podczas szczotkowania lub na dotyk okolicy przyszyjkowej zęba.

Wróć do bazy artykułów

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu oraz polityki prywatności

Opinie wyrażone w serwisie lekarze w regionie są właśnością ich autorów.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz naszego regulaminu oraz polityki prywatności.